Диодни ограничители

 Диодни ограничители


 Диодният ограничител е схема, която на изхода си има сигнал с различно  и с различна форма от тази на входното напрежение. Според това коя от полувълните, или дали двете полувълни  на входния сигнал биват „отрязани“, може да има няколко вида диодни ограничители:
Ограничителят на отрицателно напрежение представлява схема, при която отрицателната полувълна на входа бива ограничена на ниво . Може да се каже, че изходното напрежение при отрицателна полувълна е равно на напрежението на отпушване на диода в схемата, а положителната полувълна на сигнала се запазва защото диодът се явява в обратна посока и ток не протича през него.



 Ограничителят на положително напрежение е идентичен с предходния, с тази разлика че диодът е обърнат.



 От горните два ограничителя може да се реализира и смесен, който да ограничава както положителната, така и отрицателната полувълна. 



 При необходимост нивото на ограниченото напрежение да е различно от 0,7V , свързва се  източник на постоянно напрежение серийно на диода. Резултантното „отрязано“ напрежение ще има амплитуда равна на сумата от напрежението на отпушване на диода и напрежението от източника.


Последователни диодни ограничители


 При тях напрежението на изхода повтаря входното напрежение през времето, когато диодът е отпушен. В останалия интервал от време изходното напрежение е равно на нивото на ограничение Uz . 


При тази схема, докато входното напрежение Ui < Uz , диодът D е запушен и на изхода има напрежение Uz . Когато входното напрежение стане равно на Uz и го надвиши, диодът се отпушва и изходното напрежение повтаря входното.











Източник: vladsblog
Сподели с приятели :

Публикуване на коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица за вашите коментари.

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Мултицет - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger