Диодни умножители на напрежение

 Диодни умножители на напрежение


 Умножителят на напрежение е специализирана изправителна схема, която на изхода си има напрежение — целочислено кратно на амплитудната стойност на входното напрежение. Например  и т.н.

Удвоител на напрежение

При положителната полувълна на входното напрежение, се зарежда кондензатора , а при отрицателната се зарежда . Напрежението върху всеки от двата кондензатора става равно на максималното напрежението на входа. Следва че потенциалната разлика върху товара ще е  . Такъв вид удвоител се възползва от двете полувълни на входния сигнал.

Съществува друга реализация на удвоителя, която работи само при положителната полувълна на входа.Тя представлява отместваща напрежението верига и кондензатор, на който действа удвоеното положително напрежение. Напрежението на товара се определя от напрежението на .

Утроител на напрежение

Можем да разгледаме утроителят на напрежение на две отделни части.

Едната част включва елементите  и  които отместват напрежението на входа така че напрежението върху  има положителна амплитуда равна на  . Другата част включва елементите  и . Напрежението върху  ще е равно на  . Следва че напрежението върху товара  .


Съществуват и други видове множители, производни на удвоителя и на утроителя. 


Интересен пример е генератора на Cockcroft–Walton. Той представлява множител на напрежение с няколко каскадирани полупериодни удвоители. Разбира се има и двуполупериодна реализация.


Апаратът е именуван на английският и ирландски физици- John Douglas Cockcroft и Ernest Walton, които през 1932 използвали схемата за да създадат ускорител на частици. През 1951 те печелят Нобеловата награда по физика, благодарение на своето устройство.








Източник: vladsblog
Сподели с приятели :

Публикуване на коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица за вашите коментари.

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Мултицет - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger